Top Guidelines Of solunum yetmezliğinden ilk etkilenen organ aşağıdakilerden hangisidir
Wiki Article
Bu hastalıklar solunum sorunlarına yol açarak akciğerlerin oksijen-karbondioksit alışverişini regular bir şekilde gerçekleştirmesini engellemektedir. Bu da kanın yetersiz oksijenlenmesine ve solunum yetmezliğine neden olmaktadır.
Hastalara solunum yetmezliği tanısı koyulurken ilk olarak fizik muayene yapılması gerekmektedir. Semptomlarla birlikte hastanın genel sağlık durumu ve tıbbi geçmişi de değerlendirilerek ön tanı koyulması mümkündür.
Alveoler pO2 ve pCO2, alveoler ventilasyon ve perfüzyon arasındaki ilişki ile belirlenir. • Ventilasyon-perfüzyon oranı: V/Q • V/Q değişiklikleri Alveoler pO2 ve pCO2 değişiklikleri
Genel olarak, akciğerler solunum yetmezliğinden etkilenen birincil organlardır. Bununla birlikte, durumun ciddiyeti ve ilerlemesi, altta yatan nedene ve bireysel koşullara bağlıdır ve diğer organlar da etkilenebilir.
Altta yatan nedene yönelik tedavi: Solunum yetmezliğine neden olan durumun tedavisinin sağlanmasıdır.
Tedavi süresi hakkında kesin bir süre vermek, durumun karmaşıklığı nedeniyle zor olabilir ve genellikle bireysel vakaların değerlendirilmesi gerektirir.
Uyuşturucu ya da alkolün aşırı düzeyde alınması, aşırı dozlar nefes alıp verme konusunda işlem gören beyin alanlarını etkiler. Aşırı dozda uyuşturucu ve alkol alımı yapıldığında nefes alma daha yavaş hale gelir.
Akciğer yetmezliği solunum yetmezliği yani solunum yetmezliği kan içinde bulunan oksijen düzeylerinin ciddi düzeyde düşük ya da karbon dioksit düzeylerinin ciddi şekilde yükseldiği bir durumdur. Solunum durumunda olumsuz şekilde etki gösteren hastalıklar ve yaşam koşulları solunum yetmezliği nedir da akciğer yetmezliğine neden olur.
Astım atağı geçiren hastanın kendiliğinden solunumu yetersizse pozitif basınçlı ventilasyonla desteklenir. Oksijen uygulaması sırasında nabız oksimetresi ile ölçülen oksijen satürasyonunun % 94’ün üzerinde tutulması hedeflenmelidir.
Fizik muayene ile solunum yetmezliği şüphesinin oluşmasının ardından tanıyı kesinleştirmek ve solunum yetmezliğine neden olan durumu tespit etmek içinside of aşağıdaki gibi kimi tetkikler yapılabilir:
Astım ataklarında acil bakımın temeli, hastada solunum yetmezliği veya solunum arrestine yol açmadan astım atağının kontrolünün sağlanmasıdır.
Akciğer fonksiyon testleri: Bu testler, akciğer kapasitesini ve hava akış hızını ölçerek solunum yetmezliği riskini belirleyebilir.
Solunum yetmezliği tedavileri, altta yatan sorunlara bağlıdır. Bu nedenle solunum yetmezliğine neden olan faktörlerin tedavilerine bağlı solunum yetmezliği olarak iyileşme solunum yetmezliği süreleri değişir.
Solunum yetmezliğinin şiddeti hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve etkilenen organlar buna göre farklılık gösterebilir. Hafif solunum yetmezliğinde, etkilenen birincil organ nefes darlığı, öksürme ve hırıltı gibi semptomlarla akciğerler olabilir.